Catedrala Catolica

Această prezentare necesită JavaScript.

Catedrala Romano-Catolică cu hramul Sf. Maria a fost construită în anul 1410 cu sprijinul lui Alexandru cel Bun, în memoria primei sale soţii, Margareta. Astăzi se mai păstrează doar ruinele acestei biserici impunătoare. Biserica a fost construită din piatră brută, cu nervurile bolţilor şi chenarele ferestrelor din piatră cioplită. Avea o singură navă, acoperită cu bolţi pe ogive şi travee dreptunghiulare. Cele două încăperi ale transepţilui serveau de capelă, iar absida altarului era pentagonală. Un număr de console şi fragmente de nervuri profilate se mai văd şi azi în altar. Bolţile s-au prăbuşit. În dreptul punctelor de sprijin, ca şi la colţuri sunt contraforturi puternice. Ferestrele fără menouri se termină în arc frânt. Din turnul clopotniţă se mai păstrează o parte din ziduri, iar în colţul nord-vestic se mai observă înca urmele unei scări în spirală.
Episcopul catolic Bernardin Querini, care a vizitat Baia în 1599, a văzut aici două biserici, una aproape ruinată, care era probabil cea cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, şi una în stare bună.
In 1646, Episcopul Bandini, vizitând comunitatea romano-catolică din Baia, a făcut o scurtă descriere a ctitoriei Margaretei. Potrivit spuselor lui Bandini, Biserica avea cinci altare, o sacristie pe partea nordică, o capelă pe latura sudică şi un turn înalt. În mijlocul bisericii se afla suspendat un candelabru de bronz, iar sub baptisteriu era înmormântată Doamna Margareta, pe a carei lespede funerară Bandini a citit:

„Anno 1410. Hoc templum in honoram B(eatae) M(ariae) V(irginis) dedicatum ab illustrissimo Principe Alexandre Voy(vo)da, aedificatum est, una cum monasterio moldavicen, cujus piae memoria conjunx Margareta sub fonte batismatis sepulta est. Requiescat in vitae aeterne resurrectionem. Amen.”
La această data biserica era întreţinută de o comunitate redusă de romano-catolici, care număra circa 40 de familii, însa din secolul al XVIII-lea ea cade în ruina.
Episcopul Piedro Didato, care viziteaza Moldova în 1461, scrie în Diplomatarium Italicum:
„Anime delli catolici per communione sono 160 delli puti 80, della natione Sassoni, et fra di loro son’ alquant’ Hungari, hanno chiesa grande e bella.”
Adică: „Suflete de catolici de împărtăşit sunt 160, copii 80, de neam german, şi printre ei sunt câţiva unguri; au o biserică mare şi frumoasă.”

Reclame
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s