Biserica Alba

Această prezentare necesită JavaScript.

„Biserica Alba din Baia, cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe, se presupune ca a fost cladita putin dupa 1467. Nici o pisanie, nici un document nu ne-a ramas în aceasta privinta, dovada fiind numai traditia si ceea ce spune constructia însasi. Peretii bisericii sunt în întregime din piatra neregulata, având gro-simea de 1,8 pâna la 2 m. Usile, atât de la intra-rea în biserica, cât si cea interioara care desparte naosul de pronaos, precum si ferestrele si brâul de la soclu sunt de piatra cioplita.

Forma bisericii e caracteristica: este compusa din pronaosul dreptunghiular, acoperit cu doua bolti sferice separate printr-un arc transversal. Naosul are doua abside mici si e terminat prin altarul semicircular. Absidele sunt luate în grosimea zidului si ocupate afara prin contraforturi cu doua picioare de sprijin, între care e asezata fereastra. Ferestrele sunt mici si ogivale. Usile sunt dreptunghiulare si cu chenare deviate. Usa de la intrare este în axa bisericii. Turla este executata în întregime din caramida, ca si boltile. Este conceputa dupa stilul moldovenesc, adica asezata pe cele patru arcuri principale care formeaza centrul naosu-lui, prin intermediul altor patru arcuri diagonale, rezemate pe bazele celor dintâi. În afara, turla octogonala este asezata pe doua baze: prima, stelata, cu douasprezece colturi, iar a doua, patrata. Ambele baze sunt decorate prin firide în semicerc. Partea inferioara a turlei este întarita cu patru mici contraforturi asezate pe diagonala. Decoratia este formata din mai multe rânduri de firide.

Thoader Saulescu în 30 august 1951 scria din „Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice ,, de C Bals : ,, Date precise asupra originii bisericii nu sunt; nici o inscriptie, nici un indiciu nu ne-a fost lasat sa descoperim cu ocazia lucrarilor de restaurare, cu toate ca s-a sapat la altar si sub fereastra altarului în speranta ca vom gasi ceva.,,

Din cauza vitregiilor timpului si pentru ca se afla în mijlocul câmpului, biserica a ajuns în ruina. Dar, în jurul anilor 1907-1914, ea a fost restaurata total, prin contributia Comisiu-nii Monumentelor Istorice si prin donatia ctitorului principal, Luxita Palade. Sfintirea bisericii astfel restaurata s-a facut de IPS Pimen Mitropolitul Moldovei si Sucevei în ziua de Duminica 26 aprilie 1915. Citam din memoriul original trimis de avocatul Dimitrie Iorgandopol despre evenimentele care s-au petrecut din perioada în care biserica era ruina si pâna la restaurarea totala.”

preluare site: http://bisericaalba.ro/

Reclame
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s